תמונות לרכישה – כל מה שאתם צריכים לדעת לפני שאתם רוכשים תמונה
העולם הדיגיטלי הגביר את הצורך בשימוש בתמונות ממאגרים, מהרשת ומכל מקום בו אפשר להשתמש בתמונות לצרכים שונים. במקביל, הפלטפורמות השונות ברשת מאפשרות העתקה ושימוש בתמונות פרטיות בקלות רבה ואנשים שמחפשים תמונות לרכישה לשימושים שונים, פעמים רבות פשוט לא יודעים שהם עושים מעשה אסור.
אז איך תדעו אם מותר לכם להשתמש בתמונה שמצאתם ברשת?
למה צריך תמונות מהרשת?
כמעט כל מי שמשתמש ברשת ובמחשב מצא את עצמו מחפש תמונה מתאימה להשתמש בה כדי לצרף אותה לפוסט באתר כמו http://hayeruka-meimad.org.il/, או מכתב ואפילו להודעה שהוא שולח בווצאפ.
זו יכולה להיות תמונה מויקיפדיה, או מגוגל, מהרשתות החברתיות או מאתר אינטרנט מזדמן, אבל במקרים רבים, שימוש בתמונה שאינה שלכם, עלול לעלות לכם בתביעת זכויות יוצרים. אז מה אפשר לעשות?
תמונות שאפשר להשתמש בהן באופן חופשי
יש מגוון רחב של מקורות חוקיים וחופשיים לשימוש בתמונות, שחשוב להכיר:
- תמונות שאתם מצלמים בעצמכם
- תמונות של צלם ששכרתם למטרה זו
- תמונות ממאגר תמונות מסודר וחוקי, אליו רכשתם מנוי
- שימוש בתמונות חופשיות, הנמצאות באתרים חינמיים ייעודיים
איך מזהים תמונה חופשית ברשת?
אתרים שונים, ביניהם ויקיפדיה למשל, מציגים תמונות שונות לצד אינספור הערכים שהם מפרסמים. תמונות אלה מסומנות בסימנים שונים, שמטרתם לעזור לכם להבין אם זו תמונה חופשית, או שאתם צריכים לפעול באופן מוגדר, כדי להשתמש בהן.
עם זאת, הדרך הבטוחה ביותר להתנהל בנושא, היא לחפש אחר תמונה מסומנת במילים PUBLIC DOMAIN, אך לא לשכוח לתת קרדיט לצלם שצילם אותה – ליתר ביטחון.
לסיכום
זכרו שכל תמונה ברשת, צולמה על ידי מישהו, שהקדיש מזמנו כדי לצלם וכדי לפרסם אותה. לכן, חשוב לבדוק מהיכן כל תמונה מגיעה והאם יש לכם אישור להשתמש בה באמצעות קניית תמונות מהמאגר או המפרסם.